Sep 23 2009

F.A.Q. – 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

pstop @ 15:56

10 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ …ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής βρίσκεται εδώ βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για να επιτηρεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης. Πώς μπορεί η Ελλάδα να αμφισβητήσει την παραμονή του;

- Την Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την πρώτη μέρα της υπογραφής της. Πρακτικά δεν υπάρχει άρθρο της που να μην το έχει παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση, παρότι το κείμενο αναφέρεται διαρκώς στις τουρκικές υποχρεώσεις (και κατ’ αντιστοιχία στις δικές μας). Η Τουρκία λοιπόν δεν δικαιούται να την επικαλείται και εμείς δεν έχουμε καμμία υποχρέωση να απολογούμαστε απέναντί της.

2) Γιατί τα βάζετε με το Τουρκικό Προξενείο, αυτοί βρίσκονται εδώ σε αμοιβαιότητα με το δικό μας Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τίθεται έτσι σε κίνδυνο η διπλωματική μας παρουσία εκεί;

Ναι, αυτό αληθεύει. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να ζυγίσουμε το εκεί και το εδώ διακύβευμα. Η Τουρκία σήμερα χρειάζεται την ελληνική παρουσία στην Πόλη, για να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι μειονοτικής πολιτικής έναντι μιας πρακτικά εξαφανισμένης μειονότητας. Ο ρόλος του εκεί Προξενείου μας, εκτός του ότι είναι πάντα εντός προξενικού δικαίου, είναι ελάχιστα βαρύνων αναλογικά με ό,τι γνωρίζουμε να συμβαίνει στην ελληνική Θράκη. Η ζυγαριά κλίνει αναφανδόν υπέρ της εδώ πλευράς.

3) Δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η λειτουργία του τουρκικού Προξενείου και να μην χρειάζονται ριζικά μέτρα όπως το κλείσιμό του;

- Ο τεράστιος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί. Μια άλλη λειτουργία του Προξενείου θα προϋπέθετε μιαν άλλη Τουρκία, καταλήγουμε δηλαδή πάλι στο γνωστό ευχολόγιο για «ευρωπαϊκή Τουρκία» κτλ. Ακόμη και μία παροδική συμμόρφωση με την διπλωματική δεοντολογία δεν παρέχει καμμία εγγύηση για το αύριο, εφόσον η γείτων είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

4) Μα δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές υπηρεσίες που διεκπεραιώνει το Προξενείο; Πώς θα εξυπηρετούνται αυτές;

- Αυτές είναι ελάχιστες και βεβαίως δεν μπορούν να αποτελούν λόγο ύπαρξης μιας υπηρεσίας με τόσους υπαλλήλους και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό ετησίως. Άλλωστε υπάρχει το Προξενείο της Θεσσαλονίκης, σε δύο ώρες δρόμο από την Κομοτηνή. Σε έσχατη περίπτωση θα μπορούσε ένας υπάλληλος από εκεί να αποσπάται σε ένα γραφείο στη Θράκη (π.χ. στην Αλεξανδρούπολη ενδεχομένως, για να είναι και κοντύτερα στα σύνορα…).

5) Ακόμη κι αν έκλεινε, αυτό θα σήμαινε ότι θα έσβηνε κάθε πρόβλημα με την μειονότητα; Ο μηχανισμός που λέτε δεν θα επιβίωνε με άλλους τρόπους;

- Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας. Πρόβλημα δημιουργεί η Τουρκία, αφενός συντηρώντας έναν μηχανισμό που επιζητά διαρκώς την ένταση και την δυσαρέσκεια κι αφετέρου διαστρέφει την συνείδηση και το εθνοσυναίσθημα του κόσμου, επιδοτώντας τους φανατισμούς και τον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά. Η έκλειψη λοιπόν του Προξενείου θα είναι μία τεράστια ανακούφιση. Ακόμη κι αν βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί κάπως ο ρόλος του, ποτέ δεν θα είναι εξίσου άσχημη η κατάσταση.

6) Και πώς μπορεί να γίνει αυτό που λέτε, μπορεί να κλείσει έτσι μία ξένη διπλωματική αποστολή; Με ποιαν δικαιολογία;

- Πρώτον δεν χρειάζεται να προβληθεί καμμία δικαιολογία. Αποφασίζουμε και το κλείνουμε. Αλλά και από δικαιολογίες έχουμε άπειρες. Το θέμα είναι μόνον η πολιτική απόφαση, δεν είναι τεχνικό σε καμμία περίπτωση.

7) Αυτή η ενέργεια δεν θα προκαλέσει ένταση με την Τουρκία; Είναι λόγος αυτός για να τεθεί η ειρήνη στην περιοχή σε κίνδυνο;

- Εξηγούμε στην ιστοσελίδα αυτή τον πραγματικό ρόλο του Προξενείου στη Θράκη. Η ειρήνη κινδυνεύει ακριβώς από τη δράση αυτή, και όσο δεν αφοπλίζουμε τούτον τον μηχανισμό που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας είμαστε ανά πάσα στιγμή όμηροι των όποιων προθέσεών του (βλ. προβοκάτσια του 1955). Ο στρουθοκαμηλισμός και η υποχωρητικότητα μόνο αποθρασύνουν τον αντίπαλο και φέρνουν κοντύτερα τον όποιον κίνδυνο. Αγωνιζόμαστε για την περιφρούρηση της ειρήνης και της κοινωνικής γαλήνης, γιαυτό και ζητάμε την απομάκρυνση του Προξενείου από την Κομοτηνή.

8) Όσοι μειονοτικοί θεωρούν την Τουρκία «Μητέρα – πατρίδα» τους θα έβλεπαν την απομάκρυνση του Προξενείου ως εχθρική, αντιτουρκική ενέργεια. Δεν θα δημιουργούνταν προβλήματα στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας;

- Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον μειονοτικό κόσμο για το ζήτημα. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθεί και ο τουρκικής καταγωγής (ή συνείδησης) μουσουλμάνος της Θράκης ότι ως Ελλάδα έχουμε κάποια συμφέροντα αδιαπραγμάτευτα και δεν είναι όλα υπό συζήτηση. Να αντιληφθεί ότι άλλο η τουρκική συνείδηση κι άλλο η υιοθέτηση μιας επεκτατικής, αλυτρωτικής ή αναθεωρητικής πολιτικής από το πολιτικό κατεστημένο της Άγκυρας. Να νιώσει ότι ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και κουλτούρας είναι πολίτης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κι εκεί μπορεί να λύσει όλα του τα προβλήματα. Το ερώτημα άλλωστε αυτό καθαυτό δείχνει και την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του Προξενείου, πριν ολοκληρωθεί ο πολιτικός έλεγχος του μειονοτικού πληθυσμού.

9) Μία τέτοιαν ενέργεια μπορούν να την αναλάβουν οι απλοί πολίτες; Δεν υπάρχουν κόμματα, θεσμοί, Αυτοδιοίκηση να μπουν μπροστά;

- Δεν υπάρχει κανένας άλλος. Όλοι οι φορείς (όπως και πολλοί ιδιώτες) στη Θράκη είναι δεσμευμένοι από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που δεν θέλουν να τα ρισκάρουν. Το σεβόμαστε και μπαίνουμε μπροστά όσοι ζωντανοί κι ελεύθεροι, γνωρίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι σιωπηλά μαζί μας.

10) Είναι όμως ρεαλιστικός αυτός ο στόχος; Πιστεύετε πράγματι ότι το αποτέλεσμα της εκστρατείας σας θα είναι όντως η απομάκρυνση του Προξενείου Κομοτηνής;

- Ναι. Αν είμαστε σοβαροί και επίμονοι σίγουρα κάτι θα καταφέρουμε. Κι αν ακόμη δεν γίνει αμέσως, μπορεί να ξεκινήσει η ζύμωση που, την κατάλληλη χρονική στιγμή, θα αποφέρει καρπούς. Τίποτε δεν πάει χαμένο!

8 Responses to “F.A.Q. – 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

 1. Steven says:

  Hi
  Emeis edo sti kypro zoume auta pou tha zeisete ekei an den alaxete ta pragmata.
  Αυτα που γινοντε εκει μασ θυμιζουν τη δεκαετια του 60 στη Κυπρο!

  Ενοικιαστε διαμερισματα κοντα στο προξενιο και βαλτε ραδιοζευξεις να κτυπουν πανω στο κτριο του Προξενιου. Τα ραδιοκυματα ειναι αορατα και δεν θα το καταλαβει κανενας.

  Σε 1 βδομαδα οσοι εργαζοντε στο προξενιο δεν θα μπορουν να συγκετρωθουν, θα κανουν λαθοι και θα ζαλιζοντε με αποτελεσμα να μην γινετε σωστα η δουλια του προξενιου (αυτο που θελετε).

  Το κολπο αυτο εκανα οι ρωσοι στη αμερικανικη πρεσβια στη ρωσσια στο ψυχρο πολεμο και καταφεραν πολλα!

 2. G.K. says:

  (Sxetika me tin parakato paragrafo pou exo episynapsei apo to site sas F.A.Q.)

  “Praktika eksafanismenis meionotitas”? Aisxos! Diladi emeis oi ellines tis Polis gia sas ekei tous “politismenous” teliosame, den yparxoume pia?

  Kai poioi eiste eseis kyrioi tou antifoniti pou tha apofasisete ti diki mas ti moira epeidi fovaste tous tourkous tis thrakis?

  Na stamatisete na tous fovaste kai na tous fertheite pragmatika dimokratika kai na afisete tis propagandes.
  Exoume perasei ena soro eftrapela stin Poli (kai akoma ta permane) kai eseis ekei akomi synexizete na exete tin idia nootropia, ti nootropia tou “exthrou”.
  EPITELOUS! Kapoios prepei na valei mia teleia kyrioi. An den to exete katalavei exoume 2010!

  Ax agapitoi mou… “antifoni” pou sas xreiazetai…

  Sygxoreste to synaisthimatismo mou alla molis diavasa to site sas paroligo na peraso egkefaliko!

  (H paragrafos)

  2) Γιατί τα βάζετε με το Τουρκικό Προξενείο, αυτοί βρίσκονται εδώ σε αμοιβαιότητα με το δικό μας Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τίθεται έτσι σε κίνδυνο η διπλωματική μας παρουσία εκεί;

  Ναι, αυτό αληθεύει. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να ζυγίσουμε το εκεί και το εδώ διακύβευμα. Η Τουρκία σήμερα χρειάζεται την ελληνική παρουσία στην Πόλη, για να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι μειονοτικής πολιτικής έναντι μιας πρακτικά εξαφανισμένης μειονότητας. Ο ρόλος του εκεί Προξενείου μας, εκτός του ότι είναι πάντα εντός προξενικού δικαίου, είναι ελάχιστα βαρύνων αναλογικά με ό,τι γνωρίζουμε να συμβαίνει στην ελληνική Θράκη. Η ζυγαριά κλίνει αναφανδόν υπέρ της εδώ πλευράς.

 3. Kyriakos says:

  Ο παρακάτω κύριος που σχολιάζει είναι μειονοτικός φιλότουρκος. (…)

 4. Kyriakos says:

  Ο παραπάνω (διόρθωση) που γράφει σε λατινικούς χαρακτήρες είναι μειονοτικός φιλότουρκος. Το μήνυμά μου προς αυτόν είναι ότι οι Ρωμαίοι της Ίμβρου και της Τενέδου εξαφανίστηκαν: μπορεί να μου δώσει μια απάντηση για το πώς συνέβη αυτό;

 5. N.k says:

  Μάλλον ο κύριος έχει ξέχασει ποιος ήταν ο αριθμός των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και κατα πόσο το Τουρκικό κρατος σεβάστηκε τα ανθρωπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Πόλης και τις περιουσίες αυτών…ας συγκρίνει λίγο τους αριθμούς των Ελλήνων που υπάρχουν σήμερα στην Πόλη…
  Το εγκεφαλικό έπρεπε να το είχατε πάθει όταν άλλαζαν την υποκοότητα σας απο Ελληνική σε Ρωμιοί…γιατι μόνο έτσι σας αναγνωρίζει σημερα η Τουρκία οχι ως Έλληνες.

  Οσον αφορά τη νοοτροπία του εχθρού, δεν καλλιεργείται στις πόλεις τις θράκης μιας κ εδώ ζουμέ πραγματικά μαζι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ πάνω απο όλα,ειρηνικά και με σεβασμό απέναντι στους αδελφούς Πομάκους. Η νοοτροπία του εχθρού καλε μου ανθρωπε δημιουργείται όταν μέσω του Τουρκικού Προξενιου δρουν στις περιοχές μας φασιστικά προπαγανδιστικά κοράκια που σκοπό έχουν να αναγκάσουν με διάφορους τρόπους να θέσουν ζητήματα Τουρκικής Μειονότητας.
  Ξυπνήστε και δείτε καθαρά.
  Η ΘΡΗΣΚΕΊΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΌΤΗΤΑ!!!

 6. Γ.Π. says:

  Προς απάντηση στον κύριο ανωτέρω, ο οποίος δηλώνει Έλληνας της Πόλης, που μάλλον ξέχασε να γράφει και στην ελληνική γλώσσα απ’οτι βλέπω…δυστυχώς δε μπορώ να συγχωρήσω ούτε το συναισθηματισμό του, ουτε τις άτοπες βλακείες που γράφει γιατι πολύ απλά δε ζει στα Θράκη για να κατανοήσει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

  Ανάμεσα στα δυο προξενεία Πολής και Κομοτηνής υπάρχουν χαοτικές διαφορές ως προς τους στόχους και τους ρόλους λειτουργίας. Για έσας κύριε που κατοικείτε στην Κωνσταντινούπολη έχετε υποκοότητα και αποκαλείστε, το προξενείο έχει διαδικαστικό ρόλο για να διευκολύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει το το προξενείο ως βασικός σκοπός απέναντι στους πολίτες και ουδέποτε καταπάτησε δικαιώματα και ελευθερίες.

  Αντίθετα το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, πέρα απο τις κύριες λειτουργίες, προσφέρει κ ενα άλλο πλήθος σκοτεινων ενεργειών που εσείς λογικά δε γνωρίζετε, καταπατώντας δικαιώματα κ συμφωνίες απο την περίοδο της συνθήκης της Λωζάνης μέχρι σήμερα.
  Συγκεκριμένα χρηματοδοτείται απο την Τουρκία όχι για να εξυπηρετεί αλλά και να χρηματοδοτεί προπαγανδιστικές οργρανώσεις στη θρακη, να τρομοκρατεί τους Έλληνες Μουσουλμανους της περιοχής και τους αδελφούς μας Πομάκους προκειμένου να αναγνωριστούς ως Τούρκοι υπήκοοι και Τουρκική μειονότητα. Να υπενθυμήσω οτι η συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα και όχι Τουρκίκη. Η θρησκεια δεν έχει καμια σχέση με την εθνικότητα. Το Τουρκικό προξενείο χρησιμοποιεί ως μέσο εκμετάλευσης και καθοδηγητισμού των Μουσουλμανων της Θρακης τη θρησκεί,οι αποιοι είναι Ελλήνες πολίτες και καταπίεζονται για να μη το εκφράζουν,θέλοντας οι φασίστες του προξενείου να δημιουργήσουν ένταση άναμεσα σε ανθρώπους της ίδιας εθνικότητας, διαφορετικής θρησκείας τότε ναι κύριε το προξενείο για μενα ειναι απειλή και εχθρικό.

  Ξαφνικά η Τουρκία θυμήθηκε ότι υπαρχουν Τούρκοι στην Θράκη κ αποφάσισε να οργανώσει τη μειονότητα στη θράκη?

  Πανω απο 100 χρονια ζουμε αρμονικά με αγάπη κ ειρήνη πανω απο ολα σε αυτη την περιοχη που μαγευει τους παντες,ζουμε πανω απο ολα ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτες Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Ντροπή σε αυτούς που ταυτίζουν τους αδελφους Πομάκους με Τούρκους, ντροπή και αίσχος σε αυτούς που καταπιέζουν και μεθοδεύουν χρησιμοποιώντας με τρόπο απαράδεκτο τη θρησκεία ώς μέσο προπαγάνδας και πίεσης απεναντί σε ανθρώπους που νιώθουν Ελληνες, που χρόνια πριν πολέμησαν απεναντι σε Τουρκους και Βουλγαρους στα Βουνά της θράκης.

  Είτε Πομακος, είτε αθίγγανος είτε Μουσουλμάνος είτε Χριστιανός δηλώνω Ελληνας Πολίτης και δε θέλω στη περιοχή μου ούτε υποδείξεις για την εθνικότητα μου ουτε τσιράκια και παπαγαλάκια της Τουρκιας και της Αγκυρας στην περιοχή μου.

 7. Mιχάλης Σ. Βάρδας says:

  To Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής έχει συσταθεί συγχρόνως με το
  Ελληνικό Προξενείο Ανδριανουπόλεως κατά τις αρχές της αμοιβαιότητος
  άρα η παύση λειτουργίας του προξενείου στην Κομοτηνή μπορεί να
  προκαλέσει την παύση λειτουργίας του προξενείου Ανδριανουπόλεως.
  Σε κάθε άλλη περίπτωση , λ.χ. σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει
  να κλείσει – σε αντίποινα – το προξενείο της Κωνσταντινουπόλεως,
  μπορεί η Ελλάδα να απειλήσει με κλείσιμο τα τουρκικά προξενεία
  στην Ρόδο (ναι, υπάρχει τουρκικό προξενείο εκει !) και στην
  Θεσσαλονίκη.
  Στην Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχει μνεία περί τουρκικού προξε-
  νείου στην Κομοτηνή. Η σύστασή του αποφασίστηκε αρκετά αργότερα.
  Το ερώτημα τελεικά είναι : Εξυπηρετεί την αναβάθμιση των καλών
  ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ύπαρξη του προξενείου στην Κομοτηνή ;
  Αν ναι, τότε το προξενείο πρέπει να παραμείνει, αν όχι πρέπει να
  φύγει. Η άποψή μας είναι ότι το προξενείο μόνον προβλήματα δημιουρ
  γεί που δηλητηριάζουν τις καλές σχέσεις γειτονίας , φιλίας και
  συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών, ελληνικού
  και τουρκικού , γι αυτό η παρουσία του στην πρωτεύουσα της Θράκης
  πρέπει να εκλείψει.

 8. Δημήτρης says:

  Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική τοποθέτηση του Μιχάλη Βάρδα θεωρώ τις λοιπές απαντήσεις στον G.K. απαράδεκτες, επιθετικές ή άκριτα συναισθηματικές. Εσείς όχι;

  “Ο παρακάτω κύριος που σχολιάζει είναι μειονοτικός φιλότουρκος”
  Kyriakos

  “Μάλλον ο κύριος έχει ξέχασει ποιος ήταν ο αριθμός των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα” N.k

  “Προς απάντηση στον κύριο ανωτέρω, ο οποίος δηλώνει Έλληνας της Πόλης, που μάλλον ξέχασε να γράφει και στην ελληνική γλώσσα απ’οτι βλέπω… δυστυχώς δε μπορώ να συγχωρήσω ούτε το συναισθηματισμό του, ουτε τις άτοπες βλακείες που γράφει” Γ.Π.

  Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μάθουμε να ακούμε, να αφουγκραζόμαστε την ανάγκη και τις αγωνίες του άλλου, πόσο μαλλον όταν αυτός εκφράζει τον ελληνισμό του εξωτερικού, και δη της Τουρκίας
  Και να μάθουμε να κρίνουμε σαν λογικά όντα.

  Κομοτηναίος καταγόμενος από την Κωνσταντινούπολη
  [είμαι Ελληνας, τυπικά και ουσιαστικά, αν αυτό προ-απαιτείται για να μπορώ να ομιλώ]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login now.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE
Μάθετε όλα τα ΟΥΣΙΩΔΗ που σας κρύβουν ΟΛΟΙ οι άλλοι!
Γίνετε συνδρομητές στον Αντιφωνητή!
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τουρκικά Νέα
Ο τουρκόφωνος τύπος στη Θράκη και στον Κόσμο

Παρατηρητήριο Μέτε
Τα νέα του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ ΜέτεΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΤΑ BANNERS ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ