Nov 01 2009

Στα Ζωνιανά της Θράκης…

Category: Δράση προξενείουpcalo @ 23:42

     «Αντιφωνητής», 14 Νοεμβρίου 2007

      Μπορεῖ στό Μέγα Δέρειο τῆς ὀρεινῆς Ροδόπης νά μήν πέσαν μπαλωθιές, καί ἄρα τό θέαμα νά μήν εἶναι τόσο ἑλκυστικό γιά τούς τηλεοπτικούς δέκτες ὅσο τό κρητικό τῶν Ζωνιανῶν, ὅμως ἡ οὐσία εἶναι ἡ ἴδια: Ἀπόπειρα ὑποκατάστασης τοῦ κράτους, ἐπιτυχής σ’ ἕναν βαθμό, μέ μεθόδους τοῦ ὑποκόσμου καί ὑποχώρηση τῆς νομιμότητας ὥς τό μή παρέκει. Μέχρι πού τό ποτήρι ξεχείλισε καί κάτι ἔδειξε νά ἀποκαθίσταται, ἔστω καί γιά λίγο. Ἐκεῖ, στή Μεγαλόνησο, στόχος ἦταν τό χρῆμα, ἐδῶ στή Θράκη εἶναι ὁ ἐκτουρκισμός. Ἡ ἀπίστευτη ἱστορία μέ τή δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, ἡ ὁποία μέ τήν εὐσυνειδησία της καί τήν ἀγάπη της γιά τά παιδιά κέρδισε ἕνα μειονοτικό χωριό (γιά νά εἰσπράξει τελικά τή λύσσα τῶν τουρκοφρόνων), ἀποκάλυψε τόν βρωμερό ρόλο τοῦ Προξενείου καί τῶν φερέφωνών του στήν περιοχή. Ὅ,τι θυμίζει Ἑλλάδα, ὅ,τι φέρνει τόν ἁπλό μειονοτικό κόσμο κοντύτερα στό πλειονοτικό στοιχεῖο, ὅ,τι μπορεῖ νά δείξει ἀληθινό ἐνδιαφέρον τῆς πολιτείας γιά τόν μουσουλμάνο πολίτη, εἶναι βδελυρό καί ἀπορριπτέο. Θά βρεθοῦν χίλιες δυό γελοῖες αἰτιάσεις, θά φτάσουν μέχρι τά ἄκρα ἄν χρειαστεῖ – σέ ἀπειλές καί συκοφαντίες ἤ καί σέ ἀναφορές στή Βουλή τῶν Ἑλλήνων – ἀλλά τό τσιφλίκι τους δέν πρόκειται νά το «μοιραστοῦν» μέ τούς γκιαούρηδες.

     Για την Χαρά μας στο Μέγα Δέρειο του Έβρου ίσως να ακούσατε τις τελευταίες μέρες: Πρόκειται για μια Ελληνίδα Δασκάλα που πήγε σε μειονοτικό σχολείο με την πρωτοφανή διάθεση να διδάξει στα μουσουλμανόπαιδα ελληνικά γράμματα και να αποτελέσει ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας. Κάπως έτσι αρχίζει να βγαίνει από την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού η μειονοτική – μειονεκτική μας εκπαίδευση στα ορεινά της Θράκης.

     Η Χαρά Νικοπούλου πήγε στο Δέρειο μαζί με τον σύζυγο της (και τα πολιτικά τους δικαιώματα!) για να μείνει και να διδάξει, να βλέπει στα μάτια κάθε μέρα τους γονείς των μαθητών της (που την λατρεύουν) και να μετέχει ενεργά στην κοινωνία του χωριού. Το εντυπωσιακό, πέραν όλων των άλλων, είναι πως δεν πρόκειται για κάποια απελπισμένη που ήθελε να διορισθεί όπου και να είναι. Διότι απλά μιλάμε για την κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου! Που όπως καταλαβαίνουμε όλοι αν ήθελε θα υπηρετούσε… χειμώνα στην Αράχοβα και καλοκαίρι στην Μύκονο.

     Εξ αιτίας της στο σχολείο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν κάτι παλιές ξεχασμένες συνήθειες για τις οποίες η πολιτεία στέλνει κάθε τόσο διαταγές και αποφάσεις για την εφαρμογή τους. Όπως η έπαρση σημαίας, η παρέλαση και ο έλεγχος στα οικονομικά του σχολείου. Επίσης επί των ημερών της άρχισαν να «τρέχουν» κάτι προγράμματα ξεχασμένα στο συρτάρι του διευθυντή για εκπαίδευση ενηλίκων (εκμάθηση ελληνικών) τα οποία τα είχαν στελεχώσει πέρυσι περίπου 40 γυναίκες ενώ φέτος, μετά από τις οδηγίες του τουρκικού Προξενείου, καμμία. Στο σχολείο τα παιδιά έζησαν καταστάσεις πρωτόγνωρες. Δημιουργήθηκε σχολική χορωδία που εμφανίστηκε και στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα παιδιά έβλεπαν για πρώτη φορά τη θάλασσα…

     Η δράση της βέβαια προκάλεσε τις αντιδράσεις διαφόρων, πρώτα του θρησκευτικού λειτουργού του χωριού και προέδρου της σχολικής εφορίας, διότι σε μία μεγάλη μερίδα των ντόπιων άρχισε να φαίνεται φιλική, ανθρώπινη και δημιουργική η Ελληνική εκπαίδευση με αποτέλεσμα να χάνει το κύρος του. Έπειτα του διευθυντή του σχολείου του οποίου κάποιες αυθαιρεσίες άρχισαν να δημοσιοποιούνται και τελικά του τουρκικού μηχανισμού όταν κατάλαβε ότι το κύρος των ανθρώπων του μειώνεται επικίνδυνα στο χωριό και διά των νεοεκλεχθέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν και Μάντατζη εγκαλούν την πολιτεία με τελεσίγραφο τους προς το γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης να αποσύρει την Χαρά του Δερείου από την θέση της μέχρι τις 7.11.2007, αλλιώς οι γονείς δεν θα ξαναστείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η κατηγορία; Ότι η Χαρά «ανακατεύεται παντού» και «απείλησε μία γυναίκα πως θα… καταστρέψει επαγγελματικά τον άνδρα της»! Γι΄αυτό τον λόγο συγκεντρώθηκαν 23 υπογραφές από τους 38 γονείς των παιδιών του σχολείου για να απομακρυνθεί από το Δέρειο. Σημαντικό: Όλοι οι σουνίτες γονείς υπέγραψαν και όσοι δεν υπέγραψαν ήταν Αλεβίτες. Από δω και πέρα αρχίζουν τα παράλογα και συνάμα ταπεινωτικά γεγονότα για την Χαρά αλλά και για την πατρίδα μας.

     Το γραφείο μειονοτικής εκπαίδευσης αφού παίρνει το «τελεσίγραφο», το αντιμετωπίζει σαν τέτοιο και λειτουργεί μέσα στις ημερομηνίες που αυτό επιβάλλει, δηλαδή στις 7.11.2007 ορίζεται συνακρόαση των γονέων που υπέγραψαν εναντίον της Χαράς και της ίδιας σε κοινή παρουσία όλων, δηλαδή σε «λαϊκό δικαστήριο». Αλήθεια ποια υπηρεσιακή διάταξη προβλέπει την δημόσια απολογία – διαπόμπευση του δάσκαλου;

     Σε αυτό το κλίμα λοιπόν έγινε μία «ακρόαση» των γονέων εναντίον της Χαράς από τους ιθύνοντες της μειονοτικής εκπαίδευσης οι οποίοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τίποτε από τα λεγόμενα διότι ήταν θέματα προσωπικά και σε καμμία περίπτωση υπηρεσιακά. Δημιουργήθηκε κλίμα προσωπικών αντιπαραθέσεων με αποτέλεσμα η Χαρά να αντιμετωπίσει ένα πολυμελές ακροατήριο ανδρών χωρίς να προστατευθεί επαρκώς από την επιτροπή που την κάλεσε σε «ακρόαση». Μάλιστα σε κάποια στιγμή εκτοξεύτηκε και βαρύτατος χαρακτηρισμός σε βάρος της (ήμασταν αυτήκοοι μάρτυρες) χωρίς αυτό να αποτελέσει λόγο περάτωσης της διαδικασίας. Μπορεί και να μην άκουσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

     Είναι αλήθεια πως ο προϊστάμενος του γραφείου κ. Μαραγκός μίλησε με καλά λόγια για την Χαρά, αλλά πώς να καλύψεις κάποιον υπηρεσιακά όταν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται είναι προσωπικές; Δηλαδή το Δημόσιο δια των εκπροσώπων του σύρθηκε σε μία διαδικασία που θα αφορούσε μάλλον ένα δικαστήριο παρά αυτούς, την στιγμή μάλιστα που δεν μπορούσε να προστατέψει τη διαδικασία.

     Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι για τον κ. Αλή Αμπτουραχμάν, διευθυντή του σχολείου, εκκρεμούν υπηρεσιακές καταγγελίες (και Ε.Δ.Ε.) οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κ. Μαραγκού, συντονιστή της μειονοτικής εκπαίδευσης, να ελέγξει και να δείξει τέλος πάντων ότι αυτό το κράτος έχει κάποιες αρχές λειτουργίας.

     Το ελπιδοφόρο μετά τη λήξη της παράστασης ήταν ότι μερικοί ντόπιοι συγχάρηκαν τη Χαρά στο προαύλιο του σχολείου με τη φράση «νάσαι καλά, τους έσπασες την αρχηγία» που με τα λίγα ελληνικά τους δείξαν την κατάσταση στο χωριό.

     Τα ανωτέρω είναι με λίγα λόγια μερικά γεγονότα και καταστάσεις που δικαιολογούν τον τίτλο του άρθρου που παραπέμπει σε περιοχή με μειωμένη Ελληνική κρατική παρουσία. Φυσικά μας δημιουργούνται και μερικές απορίες – ερωτήματα. Γιατί το γραφείο μειονοτικής εκπαίδευσης επέτρεψε αυτήν την εξευτελιστική διαδικασία και μάλιστα με κλειστές πόρτες και όλους τους περισσότερους άνδρες γονείς «ενάντια» στη Χαρά και όχι με μία διακριτική κατά μόνας ας πούμε συζήτηση (όπως το είχαν ζητήσει κάποιοι γονείς) για τα παράπονα των γονέων; Χωρίς τον άμεσο και ασφυκτικό έλεγχο από τους εγκάθετους του Προξενείου και τους τραμπουκισμούς του κάθε Κοτζά Αμέτ, θα δινόταν η δυνατότητα σε κείνους τους γονείς που δεν τολμούσαν να εκφραστούν ανοικτά υπέρ της δασκάλας να μιλήσουν – ίσως και να βεβαιώσουν ότι ΔΕΝ υπέγραψαν το σχετικό κείμενο. Μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα χάθηκε. Ἐπίσης: Γιατί πρέπει πάντα να αντιδρούμε στην προξενική ατζέντα και να μην την ακυρώνουμε; Προβάλλοντας τη δική μας ατζέντα μέσα στα δημοκρατικά και φιλελεύθερα πλαίσια που κατά κοινή ομολογία βιώνουμε. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών του ανδρών, του αρκούν οι ψήφοι που φέρνουνε; Πώς δικαιολογείται η «τηλεοπτική» μεταστροφή του δημάρχου Ορφέα κ. Πουλιλιού, ο οποίος από θερμός υποστηρικτής της Χαράς έγινε «ουδέτερος παρατηρητής», δηλ. συνεργός του όχλου, αν όχι με τα κόκκινα κουκιά;

     Το θέμα φαίνεται νά κλείνει με θετικό απολογισμό στή φάση αυτή, καθώς και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης με δηλώσεις του στο κανάλι ΔΕΛΤΑ (12-11) κάλυψε την δασκάλα και μίλησε για «πολιτικές και εθνικιστικές σκοπιμότητες που βλάπτουν την εκπαίδευση των παιδιών». Ωστόσο τα δημοσιεύματα στον μειονο-τικό Τύπο (βλ. άρθρο του Τζεμίλ Καπζά στη «Γκιουντέμ», 9/11/07) που αναπαράγουν τις συκοφαντίες κατά της Χαράς, εμπλουτίζοντάς τες με άθλιους υπαινιγμούς για τον ρόλο της, δείχνουν ότι ίσως υπάρξει και δεύτερος γύρος…

Comments are closed.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE
Μάθετε όλα τα ΟΥΣΙΩΔΗ που σας κρύβουν ΟΛΟΙ οι άλλοι!
Γίνετε συνδρομητές στον Αντιφωνητή!
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τουρκικά Νέα
Ο τουρκόφωνος τύπος στη Θράκη και στον Κόσμο

Παρατηρητήριο Μέτε
Τα νέα του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ ΜέτεΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΤΑ BANNERS ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ