Sep 17 2009

«Μας απειλούν γιατί δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας…»

Category: Δράση προξενείουpstop @ 23:17

Καταγγελία του Δ.Σ. και των μελών του Πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης

Επιχείρηση εκφοβισμού γιατί τους «χαλούν τη σούπα»…

Απειλές – σύμφωνα με καταγγελία τους – δέχονται τα μέλη και το Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης. Οι απειλές εκτοξεύονται από διάφορους κύκλους και αφορούν τόσο την σωματική τους ακεραιότητα των ίδιων κα των οικογενειών τους, όσο και την εν γένει επαγγελματική τους ενασχόληση και μάλιστα σ’ αυτές συνεργεί – όπως καταγγέλλετε – η τουρκόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Millet που εκδίδεται στην Ξάνθη και η οποία ενάντια σε κάθε Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προβαίνει σε ένα είδος «προγραφών», δημοσιεύοντας ονόματα και πατρώνυμα των ιδρυτικών μελών.

Η προσπάθεια επιτείνεται όπως μας καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κόντε Ταχήρ από την ανάρτηση της λίστας των ονομάτων σε τζαμιά της ορεινής περιοχής με την προτροπή οι πατεράδες να «συμμαζέψουν» τα παιδιά τους! Είναι φανερό ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση εκφοβισμού προκειμένου να αποθαρρυνθούν τα μέλη να μην συμμετέχουν και να τεθεί σε διακοπή της λειτουργίας του ο πολιτιστικός σύλλογος, προφανώς γιατί σε κάποιους «χαλά τη σούπα» επειδή τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται ως «Πομάκοι Μουσουλμάνοι» και δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης: « Μας απειλούν γιατί δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας…»

Επιστολή τους με θέμα: «Υβριστικά δημοσιεύματα εναντίον του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης»

«Προς απάντηση δημοσιευμάτων της εφημερίδας Millet σχετικά με το σύλλογο μας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Στις 5/4/2007 (αρ. φ. 72) δημοσιεύσατε κατάλογο των ιδρυτικών μελών του συλλόγου μας με αναλήθειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον τους. Η δημοσίευση του καταλόγου αυτού ακολουθήθηκε από απειλές που δέχθηκαν πολλά μέλη μας στα χωριά τους. Επανήλθατε με δεύτερο δημοσίευμα σας στις 12/4/2007 (αρ. φ.73), στο οποίο δημοσιεύσατε και τα πατρώνυμα των ιδρυτικών μελών, σε μια προσπάθεια στοχοποίησής τους και καλλιέργειας μίσους εναντίον τους.

2. Ως μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα μας να διατηρούμε τη γλώσσα μας και την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας καθώς και τη μουσουλμανική μας θρησκεία. Είμαστε μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και είμαστε περήφανοι γι αυτό αλλά είμαστε παράλληλα Έλληνες πολίτες με μητρική γλώσσα την πομακική. Οι προγονοί μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μάς δίδαξαν την ιστορία μας και τη γλώσσα μας και δεν ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Πομάκοι. Η γλώσσα μας ήταν μέχρι πρόσφατα άγραφη και δεν διδάσκονταν στα σχολεία, αλλά μεταδόθηκε προφορικά από γενιά σε γενιά και είναι ακόμα ζωντανή.

3. Η ίδρυση του συλλόγου μας έγινε δίχως την οικονομική στήριξη οποιουδήποτε και μόνο με τις συνδρομές των μελών μας.. Για το λόγο αυτό θεωρούμε απαράδεκτες τις αναφορές της εφημερίδας σας για δήθεν στήριξη του συλλόγου μας από κάποιον επιχειρηματία (αναφέρετε το όνομα του κ. Εμφιετζόγλου). Θεωρούμε παρόμοιες αναφορές ως αβάσιμες, αστοιχείωτες και προσβλητικές για το σύλλογο μας.

4. Βασική μας επιδίωξη για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης είναι η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πομάκων του νομού Ξάνθης. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη και στην καλλιέργεια πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το τουρκικό έθνος αλλά, ως πολίτες επιθυμούμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι μουσουλμάνοι και ζητάμε από όλους να σέβονται την καταγωγή μας, τη γλώσσα μας και την ιστορία μας, όπως κι εμείς τους σεβόμαστε».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κόντε Ταχήρ, πρόεδρος (χωριό Δημάριο)

Καραχότζα Σεμπιδήν, αντιπρόεδρος (χωριό Προσήλιο)

Εφέντη Αλιέ, γραμματέας (χωριό Κένταυρος)

Εφέντη Χαμδή, ταμίας (χωριό Κένταυρος)

Μεχμεταλή Ιρφάν, οργανωτικός γραμματέας (χωριό Μάνταινα)

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ - CLICK HERE
Μάθετε όλα τα ΟΥΣΙΩΔΗ που σας κρύβουν ΟΛΟΙ οι άλλοι!
Γίνετε συνδρομητές στον Αντιφωνητή!
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τουρκικά Νέα
Ο τουρκόφωνος τύπος στη Θράκη και στον Κόσμο

Παρατηρητήριο Μέτε
Τα νέα του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ ΜέτεΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΤΑ BANNERS ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ